Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGY KIS DIVATTÖRTÉNET - MELY MINDIG VISSZAKACSINT I.

 EGY KIS DIVATTÖRTÉNET-

MELY MINDIG ELŐJÖN EGY KICSIT MÁSKÉPP
 
Kik lehetnek a divatikonok? Vajon honnét is eredeztethető ez a kifejezés?
 
Nos nem nehéz kitalálni. Már a kezdetekkor meg volt az ősembernél az ideál-akkor még a teltkarcsú hölgyek élvezték az előnyt ezzel is mutatva, hogy egészséges utódokat tudnak világra hozni. Nem nehéz kitalálni a szőrme és a bőr viselete már itt elkezdődött.
 

n5.jpgSzőrmés

Az ókori egyiptomiak előszeretettel mutatták meg sejtelmesen alakjukat a plisszírozott ruhákon keresztül, alapanyagban a pamut és a len ekkor vált elismertté. Ékszerben a skarabeusszal díszített arany medálok voltak népszerűek és az elmaradhatatlan Kleopátra paróka-alatta leborotvált fejbőrrel. A kör vállgallér és a szandál is ekkor vált mindennapi viseletté és a smink ekkor kezdődött-alkalmazva a fekete tussal körberajzolt szem és szemöldökív- melyet később Audrey Hepburn, vagy épp Marilyn Monroe is újból divatba hozott.

0egyiptom.jpg

 
Az ókori görögök a művészien redőzött lepelruháiknak többféle nevet is adtak- a szegély díszítés ekkor kezdődött.
A ruhacsatok ekkor kaptak igazán nagy szerepet-a több méteres szöveteket ugyanis ezekkel rögzítették. Itt a frizurában a göndör hajviselet volt már a divat.
 
Az ókori rómaiak nagyban követték a görögök által diktált viseleteket. A stóla ás a tunika mindennapi használatban volt. Náluk azonban már megjelent a távol-keletről hozott drága selyem is alapanyagként. A hajviseletben a göndör fürtök hódítottak.
 

0angelina.jpg

 
A germánok a kőkorban illetve a bronzkorban alapvetően az ősember által kreált ruhadarabokat viselték azzal a különbséggel, hogy modernizálták. Ingruha és zsinórszoknya volt az újdonság a hölgyek körében. A borostyán ékszerek viselete ekkor terjedt el.