Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Divattörténet- Újkor III.

2011.07.23

 

A reneszánszban külön beszélhetünk német és spanyol divatról egyaránt. A németek behozták divatba a szalagokkal díszített puffos-hasított ujjakat és a kötényt. Míg a spanyolok az inkvizíció idején a szűk vállú szoros, testet követő felsőrészt viselték nagy malomkő gallérral.
 
A barokk ideje már a 30 éves háború időszakára tehető amikor is a franciák és a hollandok kezdték el diktálni a divatot. A csipkék ekkor indultak el világhódító útjukra. Szinte minden ruharészletnél fellelhető volt a csipke.
 
A rokokó a barokk folytatásának tekinthető. A franciák az eddig kialakított divatot megtetőzték mély dekoltázsokkal, csipke fodrokkal és a francia farbetétet is divatba hozták. A tűsarok , a púder szépségtapasszal és a hófehér paróka-mely alatt szintén borotvált fejbőr volt, természetesen itt nem a hőség miatt, hanem a nem higiénikus tisztálkodási szokások miatt volt. Napernyő, legyező és sétapálca mind elmaradhatatlan kellékek. Egyik leghitelesebb képviselője ezen kor divatjának maga Madame Pompadour.