Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Divattörténet-Legújabb kor IV.

2011.07.23

 

A klasszicizmus ideje  az empire és a direktórium idejére tehető. Jellemzője, hogy újból visszatérnek a régi antik öltözethez, de most már drága brokátból, selyemből készítik a ruhákat. A mellvonal alatti szabásvonal ekkor előtérbe kerül. A díszes fejkalapokat szinte mindennel díszítik. A balerina cipőt ekkor alkalmazzák. A biedermeier divat egy kissé bohókásabb ebben az időben. A polgári lét életvidámsága határozza meg jelezve a rengeteg szalag díszítéssel. A széles merevített alsószoknya a krinolin ekkor jelenik meg ezáltal a homokóra sziluett megteremtődik. Kesztyűk, ridikülök használata kezdődik meg ebben az időszakban.
 
A historizmus idejét nevezik a második rokokónak is, nem véletlenül, melyet III.Napóleon udvara élesztett újra. Újdonság a harangszerű pagoda ujjak megjelenése. A Gründerjahre szintén ezt a stílust követte. A szín-és anyagkombinációk tudatos alkalmazása ekkor alakult ki.
 
Századforduló azaz a Jugendstil kora. Leegyszerűsödött formák ugyanakkor pazar, élénk színeket és dekoratív mintákat hozott. A természetes az esztétikussal párosult az öltözetben a funkcionalitást megőrizve. A nőiesség hangsúlyozása elsősorban a táncruhákban jelent meg, ugyanakkor a boleró és a kosztüm ekkor vált ismertté. A derék hangsúlyos maradt még mindig.